Allmoge

Det är något särskilt med den lantliga idyllens rustika och bemålade möbler. De omsorgsfullt och skickligt bemålade föremålen med sina dekorativa former ger en hemtrevlig känsla i varje hem. Ja, allmogestilen är tidlös och återkommer gång på gång i moderna tappningar.

Modern allmogestil

Den moderna allmogestilen är ljus med mycket vitt och naturfärger, textilier, gamla tryck och lantliga föremål. De ger den rätta hemtrevliga atmosfären i varje hem eller torp och ger en fläkt av historia och tidsrymd. I webbutiken LaLiving.se finns det många rikt dekorerade objekt som flirtar med allmogestilen. Kombinera den lantliga inredningen med några äkta gamla allmogeföremål såsom mjölkkannor eller pallar för den ultimata lantliga känslan.

Rikt dekormåleri

Allmogestilen har sitt ursprung i böndernas hem under föregående sekler. Möbler såsom skåp, stolar, bord och pallar var rustika och snickrades ofta på hemmaplan. De dekorerades gärna rikligt för att efterlikna exklusiva material och måleristilar i slott och herrgårdar. Medan material och avancerade snickeritekniker var dyra och otillgängliga kunde man experimentera med färg och penslar på hemmaplan. Man använde olika måleritekniker för att åstadkomma detta. Till exempel var det vanligt med marmorering för att efterlikna den lyxiga marmorn och ådringsmåleri för att efterlikna björk och valnöt. Det var vanligt att specialiserade allmogemålare reste runt och målade i folks hem. Det fanns flera olika stilar inom allmoge som ofta var lokalt anknutna, exempelvis kurbits och tulpanmåleri. Den omsorg som man lade på måleriet av allmogemöbler gör dessa objekt attraktiva och unika än idag.

Leave a Comment