Att planera inredningen i ett nytt hem

För många är det roligaste med ett nytt hem att få planera den nya inredningen. Med en ny bostad kommer även möjligheten att börja om lite ifrån början. Kanske vill man satsa på något helt annat, än den inredningsstil man är van vid. Men det kräver planering och här finns några goda råd samlade för att lyckas med projektet att inreda ett nytt hem.

Inreda ett hem på prov

När man söker bostäder är det ibland svårt att avgöra hur det skulle se ut om man bodde där. Det är lätt att drömma sig iväg, men att få en verklig bild över hur allt skulle se ut med möbler och inredning kan vara svårt att föreställa sig. Det är bra att använda en söktjänst som erbjuder ordentligt med bra bilder, då du söker bostäder att slå till på. Då kan man lättare få en överblick över hur en framtid i dessa skulle te sig. Det finns en del program och appar som kan hjälpa till med att inreda rummen och några av dessa är:

  • Ikeas app för inredning erbjuder en del möjligheter att kunna rita in sina rum och inreda därefter.
  • Mios app erbjuder möjlighet att se om en bordslampa passar i hemmet.
  • Ihandys Carpenter är inte gratis men erbjuder allt ifrån vattenpass till gradskiva för att kunna montera inredning på golv och väggar.
  • RoomSketcher gör det möjligt att planera inredning i ett nytt hem.

Inreda ett nyköpt hem

När man väl har fått tag i ett nytt hem, återstår det roliga att göra verklighet av alla idéer man har. Ett bra sätt är att skaffa tygprover och färgprover, och passa på att välja ut olika färgval medan rummen står tomma. Man kan även samla alla idéer man har i så kallade moodboards, där man har olika inspirerande bilder. Här behöver inte finnas någon särskild ordning, utan allt kan få rymmas med. Bilder från inredningstidningar, landskapsbilder och bilder på föremål man gillar. Här är några enkla tips när man sedan börjar flytta in möblerna.

  • Man kan prova att undvika att ställa precis allting efter väggarna. Även om det förstås ofta är den mest praktiska lösningen kan man börja i den andra änden, det vill säga att undvika väggarna. Kanske upptäcker man att en soffa mitt i rummet blir häftigt, eller varför inte ha sängen en bit in i rummet. Garanterat kommer en ny känsla att infinna sig.
  • Steppa upp belysnings-gamet rejält genom att försöka ha minst sju belysningskällor i varje rum. Man kan blanda dyr och billig belysning om man vill, och exempelvis en vanlig ljusslinga med led-lampor kan fungera fint i badrum eller kök, på de mest oväntade ställena. Halva året är mörkt så belysning kommer att mysa till det rejält och frammana olika varma känslor.
  • Våga satsa på stora möbler och undvik att göra allt så smått som möjligt. Genom att låta möbler ta plats, kan rummen kännas tydligare och kraftfullare. Filtar och tyger kan sedan tona ned det stora och ”bullriga”, gärna med jordnära färger på plädar.

Leave a Comment