Jobba med inredning

Är du intresserad av inredning och har ett bra öga för hur man bäst utnyttjar ett rums potential? Då kanske du också drömmer om att arbeta med inredning på något sätt. Den långa vägen är att gå en utbildning för att bli inredningsarkitekt. Då behöver du gå en fem år lång utbildning på en konsthögskola som till exempel Konstfack i Stockholm eller HDK i Göteborg. Det går dock att slå sig fram även utan den utbildningen. Det finns till exempel många kortare kurser på folkhögskolor och liknande som har inredningsinriktning. Och det går faktiskt också att komma in i yrket helt utan formell skolning.

Om det är det senare du är intresserad av så får du några tips kring hur du kan komma igång här.

Jobba gratis

Ett steg att slå dig in i branschen är att börja med att jobba utan att ta betalt. Det är ett bra sätt att bygga upp en portfolio som du sedan kan visa för framtida potentiella kunder. Du kan antingen gå till etablerade företag och försöka få en praktikplats och lära dig yrket från grunden. Eller börja med att hjälpa folk du känner med inredning hemma eller på deras kontor. Då behöver du inte heller känna samma press på dig att lyckas. Se dock till att inte fastna i att jobba gratis. Vill du bygga en karriär behöver du så fort som möjligt börja ta betalt för ditt arbete.

Välj ett kundsegment

En annan sak som är bra för en aspirerande inredare är att hitta din nisch. Att specialisera dig och sedan jobba stenhårt på att bli bra på just det. Vissa jobbar mest med företag, andra med privatpersoner. Ytterligare rätt många arbetar framförallt med styling av platser inför fotograferingar, som till exempel åt mäklare, möbelföretag eller modebranschen. Det senare är rent krasst oftast där det finns mest pengar att tjäna. För att lyckas behöver du dock vara beredd att resa mycket samt investera en hel del. I de flesta fall behöver du ha egna saker som du kan använda i stylingen. Ett bra tips är att hyra förråd i Nyköping för att kunna förvara allt på ett ställe mitt i landet. Genom att använda det förrådet som bas kan du sedan ta på dig uppdrag i hela landet på ett enkelt sätt.

Följ med i trenderna

Som allting annat går det trender i inredning. De flesta som jobbar med detta har en egen stil i grunden. Men det är också viktigt att följa med i tiden. Om du har koll på inredningshistorien (har du inte det, skaffa dig det) så vet du hur snabbt något som en dag var supermodernt helt plötsligt kan bli totalt ute. Har du inte koll på det kommer du snabbt stå utan uppdrag. Det mest grundläggande sättet att följa med är att prenumerera på och läsa en mängd olika inredningstidningar. Satsa gärna på en bra blandning av utländska och svenska sådana. Även om vi svenskar tenderar till att tycka att vi ligger i framkant när det kommer till trender är det ändå klokt att blicka lite utåt också.

Leave a Comment