Gör underverk med dekorationsplast

Kärt barn har många namn och det stämmer verkligen för dekorplasten. Plasten kan även gå under namn som självhäftande plast, kontaktplast, dekorationsfilm och mycket mer. Orsaken till varför så många DIY-bloggare och inredningssajter väljer att förespråka plasten är för att den har så många användningsområden. Vi slutar aldrig att förundras över hur mycket man kan göra med den och hur stor förändring något så litet (och billigt) kan ge.

Vad är dekorationsplast?

Enkelt förklarat kan man säga att dekorationsplast är en typ av självhäftande plastfilm som kan komma i alla möjliga strukturer och färger. Det finns plast som är matt och enfärgad, samtidigt som det finns plast som ser ut som mörkt trä, ljust trä, sten, beting, marmor och mosaik. Plasten kan enkelt fästas på alla plana ytor och fäster du den rätt så är den även tålig mot fukt. Det betyder att du kommer att kunna använda dig av den på bland annat möbler, kakel, bordskivor, köksbänkar, tavelramar och ja, egentligen på precis vad du vill.

Hur fäster man dekorplast?

Att fästa dekorplast är relativt enkelt, men du behöver ändå vara koncentrerad och noggrann när du ger dig in på arbetet. Se till att ytan du ska fästa plasten på är helt ren och fri från smuts, damm och fett. Eftersom plastens lim är otroligt starkt så kommer du inte kunna flytta plasten efter att den har fått fäste. Ett tips är därför att spraya utan som du ska dekorera med lite vatten och diskmedel. Det gör det möjligt för dig att sätta om plasten och dra den rätt om den skulle hamna fel. När plasten väl sitter på plats så kan du använda dig av en mjuk handduk och stryka bort eventuella luftbubblor. Låt därefter platsen sitta orört i 12 timmar för bästa resultat.

Olika användningsområden

Vill du snabbt och enkelt få nya fönsterbrädor eller har du tröttnat på den tråkiga träfärgen på köksbänkarna? Här nedan kan du få tips på vad och hur du kan använda dekorplasten till.

  • Förändra utseendet på dina köksbänkar
  • Få ”nya” fönsterbrädor i t.ex. vit marmor
  • Gör om vardagsrumsbordet och få glasskivan att se ut som granit
  • Ändra färg på kakel i badrum eller kök
  • Gör om möbler med dekorplast så slipper du målarfärg och stänk
  • Klä in den tråkiga spegelramen och ge den nytt liv
  • Använd dekorplast för att klippa snygga och dekorativa mönster att fästa på möbler eller t.ex. köksluckor

Leave a Comment