Lätt att glömma bort belysningen

Hur många lampor har du i ditt hem eller snarare, hur många lampor har du i varje rum? Visste du till exempel att nästan alla hem i Sverige har alldeles för dålig belysning, åtminstone om man ska lyssna på inredningsexperterna. Det är ack så lätt att glömma bort hur stor betydelse belysningen har för känslan i vårt hem. Vi fokuserar på möbler, färger, tyger och puffar, men glömmer helt och hållet bort vikten av punktbelysning.

Det sägs att inredningsexperter tycker att varje person ska ha minst 3-10 stycken ljuskällor och detta i ett och samma rum. 10 ljuskällor passar kanske bäst för den som har ett större vardagsrum, medan den som bor i en etta lämpar sig bäst för tre ljuskällor. Visst kan det låta som väldigt mycket lampor i ett och samma rum, men sanningen är att du kommer märka av en otroligt stor skillnad på känslan i ditt hem. Om du bara har en stark, allmänbelysning i taket så blir skenet kallt. Skuggor lägger sig i hörnen och får rummet att se litet ut.

Ett knep är att satsa på tre olika typer av belysning. Det ska finnas allmänbelysning, vilket är lampan i taket, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Genom att ha flera olika ljuskällor kan du själv bestämma vilken touch som ditt rum ska ha, samtidigt som ljuset reflekteras mot både inredning och dekorationer och får hemmet att se större ut. Vill du addera extra utrymme och rymd så satsa på speglar. När ljuset från lamporna reflekteras i speglarna kommer hela ditt rum att kännas ljusare och fräschare. Det här med speglar är också en metod som fungerar riktigt bra för den som vill få in mer naturligt solljus i rummet. Satsa på speglar på väggarna, stående på golvet eller spegeldekorationer. Det mest fungerar riktigt bra och gör ditt hem mer stilsäkert.

Leave a Comment